Halvårssummering av våra råd

Då var det dags att summera första halvan av säsongen och vi synar hur våra råd utvecklats hittills under 2020. Sett i backspegeln så har oddsen för att tjäna pengar på Börsveckans aktieanalyser varit goda och den positiva trenden fortsätter.

Då var det dags för säsongens sista nummer och inför sommaravslutningen har jag kikat närmare på hur våra råd presterar. Vi brukar göra en djupdykning i slutet av kalenderåret (oftast i samband med sista numret innan juluppehållet) men det kan även vara intressant med en ”halvårsavstämning”. Därför tog jag en titt på hur våra råd som skrevs under första halvan av 2019 (januari-juni 2019) presterat ett år senare.

Syftet är som vanligt tvåfalt. Dels vill vi vara transparenta mot våra läsare och tydligt visa hur avkastningen på våra analyser utvecklas löpande, dels så är det en viktig utvärdering för oss själva. Vår kärnverksamhet är ju att hitta köpvärda aktier som vi serverar våra prenumeranter och som många av Er känner till så är BV:s investeringshorisont 12 månader. Man hinner då se fyra kvartalsrapporter med hårda fakta kring bolagens utveckling och samtidigt så elimineras den initiala ”BV-effekten” som kan uppstå kring vissa småbolag de första dagarna eller veckorna. Utvärderingen blir därmed rättvis.

Jag har tagit fram en lista på samtliga analyser som vi skrev under första halvåret 2019. Totalt skrev vi drygt 170 aktieanalyser under första halvåret 2019, varav 43 procent landade i köp. 51 procent har varit avvakta och resterande 6 procent sälj. Det är ungefär så det sett ut även tidigare år. Att andelen sälj är så låg hör ihop med att vår ambition och strävan alltid är att finna köpvärda aktier och i den screening och sållning vi gör varje vecka så är huvudfrågan: vad ser köpvärt ut härnäst? Därför är det naturligt att säljråden blir så få.   

Så hur har det gått hittills för råden som skrevs första halvan av 2019? Det här är analyser som skrivits under våren 2019 och som nu, ett år senare, utvärderats löpande i tidningen under 2020. Ett köpråd i februari 2019 utvärderas februari 2020. Ett avvakta-råd som skrevs i maj 2019 utvärderas alltså i maj 2020 osv. Råden från varje tidning jämförs under samma period mot index.

Vi använder alltid OMXSGI-indexet, som inkluderar alla bolag på Stockholmsbörsen inklusive alla utdelningar. OMXSGI har under vår mätperiod ökat med 9 procent i genomsnitt mätt över de 25 veckor som tidningen kommit ut hittills under 2020. Mäter man samtliga våra köpråd på samma sätt så konstaterar vi att dessa stigit med i snitt 20 procent under samma tidsperiod, mer än dubbelt så bra som index. Avvakta-råden steg samtidigt med i snitt 2 procent, betydligt sämre än index. Säljråden har samtidigt gett i snitt -12 procent i avkastning, väsentligt sämre än index.

Detta utfall liknar utfallen för samtliga råd som skrevs under de senaste åren (se tabellerna för utvärdering av alla råd under 2016-2018. Det är glädjande förstås och vi hoppas kunna fortsätta denna positiva trend även framöver!

Vilka var de bästa köpråden då? På topp 10-listan hittar vi BV-favoriten Sinch som vi alltjämt gillar och köprekommenderat även under våren (se arkivet för alla analyser). Vi köpstämplade aktien i BV 19-05 (24 januari 2019) till kursen 104 kr och upprepade faktiskt köprådet igen i BV 19-22 (23 maj 2019) när den steg till 146 kr. Bolaget har gjort en hel del förvärv, senast förra veckan när indiska ACL köptes för cirka 655 Mkr (motsvarar en värdering på ev/ebitda 11). Sinch har seglat upp som en av de största aktörerna inom kommunikationstjänster och kan ståta med att ha de största amerikanska techbolagen på kundlistan vilket är en fjäder i hatten. Vi ser ljusa framtidsutsikter för det snabbväxande bolaget.    

Det sämsta köprådet då? Forskningsbolaget Irlab som vi stämplade som högrisk. Den aktien backade med 65 procent under året och så är det oftast med den här typen av bolag, att utfallet är väldigt binärt och beroende på studier som presenteras. Lars Frick har tagit en ny titt på Irlab i förra veckans nummer, läs den gärna.

Nu stänger vi böckerna och hälsar Er välkomna igen måndagen den 17 augusti. Glöm inte att det går att läsa premiärnumret redan lördag 15 augusti kl 9.00 på vår hemsida. Då rivstartas den nya säsongen traditionsenligt med en ny BV-portfölj.

Passa på att gräv i vårt stora arkiv på hemsidan. Den innehåller tusentals analyser från de senaste åren och här passar det utmärkt att ligga i hängmattan och läsa på om bolag som man finner intressanta.

Tills dess passar vi på att önska Er en riktigt härlig sommar!  


GABRIEL ISSKANDER    
Chefredaktör

Bästa köpråden tabell

Våra råd halva 2019 tabell

Våra råd 2018 tabell

Våra råd 2017 tabell

Våra råd 2016 tabell