Halvårssummering av våra råd

Då var det dags att summera första halvan av säsongen och vi synar hur våra råd utvecklats hittills under 2021. Sett i backspegeln så har oddsen för att tjäna pengar på Börsveckans aktieanalyser varit goda och vi gläds åt att den positiva trenden fortsätter.

Då var det dags för säsongens sista nummer och inför sommaravslutningen har jag kikat närmare på hur våra råd presterar. Vi brukar göra en djupdykning i slutet av kalenderåret (oftast i samband med sista numret innan juluppehållet) men det kan även vara intressant med en ”halvårsavstämning”. Därför tog jag en titt på hur våra råd som skrevs under första halvan av 2020 (januari-juni 2020) presterat ett år senare. 

Syftet är som vanligt tvåfalt. Dels vill vi vara transparenta mot våra läsare och tydligt visa hur avkastningen på våra analyser utvecklas löpande, dels så är det en viktig utvärdering för oss själva. Vår kärnverksamhet är ju att hitta köpvärda aktier som vi serverar våra prenumeranter och som många av Er känner till så är BV:s investeringshorisont 12 månader.

Man hinner då se fyra kvartalsrapporter med hårda fakta kring bolagens utveckling och samtidigt så elimineras den initiala ”BV-effekten” som kan uppstå kring vissa småbolag de första dagarna eller veckorna. Utvärderingen blir därmed rättvis. 

Jag har tagit fram en lista på samtliga analyser som vi skrev under första halvåret 2020. Totalt skrev vi precis som förra året drygt 170 aktieanalyser under första halvåret 2020, varav knappt 51 procent landade i köp. 45 procent har varit avvakta och resterande 4 procent sälj.

Det är lite fler köp mot hur det har sett ut de senaste två åren men det har också varit rätt då börsen varit urstark. Att andelen sälj är så låg hör ihop med att vår ambition och strävan alltid är att finna köpvärda aktier och i den screening och sållning vi gör varje vecka så är huvudfrågan: vad ser köpvärt ut härnäst? Därför är det naturligt att säljråden blir så få.   

Så hur har det gått hittills för råden som skrevs första halvan av 2020? Det här är analyser som skrivits under våren 2020 och som nu, ett år senare, utvärderats löpande i tidningen under 2021. Ett köpråd i februari 2020 utvärderas februari 2021. Ett avvakta-råd som skrevs i maj 2020 utvärderas alltså i maj 2021 osv. Råden från varje tidning jämförs under samma period mot index.

Vi använder alltid OMXSGI-indexet, som inkluderar alla bolag på Stockholmsbörsen inklusive alla utdelningar. OMXSGI har under vår mätperiod ökat med 44 procent i genomsnitt mätt över de 25 veckor som tidningen kommit ut hittills under 2021.

Mäter man samtliga våra köpråd på samma sätt så konstaterar vi att dessa stigit med i snitt 58 procent under samma tidsperiod, ingen ”dubbling” mot index som förra året men ändå klart högre. Avvakta-råden gick något svagare med i snitt 52 procent och säljråden har samtidigt gett i snitt 29 procent i avkastning, väsentligt sämre än index. 

Allt sammantaget är jag nöjd med utfallet. Det har varit en svår börs där pandemin gjort rejäla avtryck i vissa branscher samtidigt som digitala bolag skenat. Förvärvsinriktade bolag har belönats rejält och i vissa fall har det varit bubbeltendenser inom ESG-relaterade bolag och i vissa tillväxtbolag, vilket vi skrivit om flera gånger under året som gått.

Här kan det snabbt vända ner om vi får sämre inflöde till börsen samtidigt som högre räntor kan skapa oro och alternativ till börsen. Vilka var de bästa köpråden då? På topp 10-listan hittar vi flera BV-favoriter, inte minst inom spelsektorn där förstavalet Enlabs blev utköpt och så även Netent.

Enlabs har vi haft köp på länge och aktien ingick under långa stunder i BV-portföljen också de senaste åren. Netent hade vi avvakta på innan vi i mars 2020 (kring 23 kr) satte köp och också plockade in i fjolårets upplaga av Utdelningsportföljen.

Det blev fullständig succé då Evolution köpte ut bolaget därefter. På listan finns även klassiska BV-bolag som Instalco, Byggpartner och även Kindred som vi gillat länge.  

Det sämsta köprådet då? Oljebolaget Enquest som köpstämplades i BV 20-06 (30 januari 2020), inom kategorin högrisk, blev inget vidare. Vi stängde köprådet i januari 2021 (12 månader efter analys) på 1,45 kr men idag står den kring 2,6 kr, dvs 80% högre än när rådet stängdes formellt.

Det hade dock fortfarande varit ett dåligt råd även fram till idag med en negativ avkastning på aktien stod kring 3 kr när vi köpstämplade bolaget. Men så är det inom råvarurelaterade sektorer att utfallet kan bli extrem åt båda hållen.

I synnerhet vad gäller Enquest som är högt skuldsatta och där man är starkt beroende av oljeprisets utveckling. Vi anser dock att aktiekursen straffats för hårt då oljepriset trots allt är på höga nivåer för stunden. Utfallet påminner om fjolårets sämsta köpråd i forskningsbolaget Irlab.

Det var också ett köp inom högriskkategorin och generellt ska man aldrig gå ”all-in” i den här typen av bolag. Dessa ska snarare ses som kryddor i en väldiversifierad portfölj.  

Nu stänger vi böckerna inför sommaruppehållet och hälsar Er välkomna igen måndagen den 23 augusti. Glöm inte att det går att läsa premiärnumret redan lördag 21 augusti kl 9.00 på vår hemsida. Då rivstartas den nya säsongen traditionsenligt med en ny BV-portfölj. 

Passa på att också gräva i vårt stora arkiv på hemsidan. Den innehåller tusentals analyser från de senaste åren och här passar det utmärkt att ligga i hängmattan och läsa på om bolag som man finner intressanta och vill fördjupa sig inom. Allt finnes på borsveckan.se. 

Tills dess passar vi på att önska Er en riktigt härlig sommar!

Tabell 1Tabell 2

Tabell 3Tabell 4

Tabell 5Tabell 6

Tabell 7